Voor ouders
CAR staat voor “Centrum voor Ambulante Revalidatie”. Ambulant betekent dat uw kind na het onderzoek of de therapie terug naar school of huis gaat. Revalidatie betekent dat we kinderen en jongeren die problemen ondervinden in hun dagelijks functioneren zo goed mogelijk trachten te helpen om een waardevolle plaats in de maatschappij (terug) te vinden.
Onderzoek en behandeling zijn multidisciplinair. Dit betekent dat uw kind omringd is door mensen met verschillende specialisaties die elk vanuit hun specifieke invalshoek op een wetenschappelijk gefundeerde manier begeleiding aanbieden.
We stemmen de onderzoeken en de therapie af op de noden van uw kind. Het onderzoek en de therapie zijn afhankelijk van de hulpvragen, de therapie kan zowel individueel als in groep doorgaan, ouderbegeleiding is mogelijk,…
We vinden uw betrokkenheid als ouder erg belangrijk.
Naast de begeleiding van uw kind in het centrum overleggen we regelmatig met verwijzende diensten zoals scholen, Centra voor Leerlingbegeleiding (CLB), Centra voor Ontwikkelingsstoornissen (COS), Referentiecentra Autisme (RCA), Referentiecentra Cerebrale Parese, Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), artsen, thuisbegeleidingsdiensten,… In vele gevallen wordt u op deze besprekingen mee uitgenodigd.
Hoe gaat dit alles in zijn werk en wat kost het?
Zowel voor onderzoek als therapie doet het CAR een aanvraag bij uw zorgkas zodat u de kosten voor een groot deel niet zelf hoeft te betalen. U betaalt een eigen bijdrage van €2,20 per prestatiesoort. Indien u een voorkeurregeling betreffende de ziekteverzekering geniet, betaalt u geen eigen bijdrage. Onderzoek en therapie zijn voor u dan kosteloos.
De duur van de therapie is bepaald door de overeenkomst met het Departement Zorg en wordt op regelmatige tijdstippen geëvalueerd. De behandeling start meestal voor minstens één jaar. Uw kind volgt 30 minuten tot 3 uur per dag, meestal verschillende keren per week, therapie.
Wie komt in aanmerking?
We onderzoeken en behandelen peuters, kleuters en kinderen met ontwikkelingsmoeilijkheden uit de brede omgeving van Lede (zie kaartje). Kinderen tot en met 8 jaar kunnen in CAR De Springplank aangemeld worden voor multidisciplinair onderzoek.
Voor kinderen met NAH/CP gelden de leeftijdsbeperking en de beperking in regio niet.
De website van de Vlaamse Federatie CAR kan u helpen om een CAR in uw buurt te vinden.
Twijfelt u of u uw kind al dan niet kan aanmelden in ons CAR? Neem dan gerust contact op met onze sociaal werker. We bekijken dit graag samen.
Uw kind aanmelden
U kan uw kind bij voorkeur telefonisch aanmelden via het nummer 053/60.77.70. Hierbij zal uw hulpvraag bevraagd worden en kunnen we u informeren over de volgende stappen en de wachttijd.
U kan ook online aanmelden via dit formulier.
Administratie
Vooraleer uw kind in het CAR kan worden onderzocht, moet er aan de volgende administratieve verplichtingen worden voldaan:
- Er is een verwijsbrief nodig van een arts of van een hulpverlener actief binnen de eerstelijnszorg (bijvoorbeeld een CLB-medewerker, een privé-therapeut,…) waaruit blijkt dat een multidisciplinair onderzoek nodig is.
- Uw kind moet aangesloten zijn bij een zorgkas. Deze aansluiting is kosteloos. Mocht dit nog niet in orde zijn op het moment van het eerste contact, dan kunnen wij u hierbij helpen.
- We hebben een klevertje van de mutualiteit nodig.
Heeft u nog vragen of bemerkingen? Aarzel niet om met onze sociaal werker contact op te nemen. U kan al onze contactgegevens hier terugvinden.
Wil u graag meer informatie? Dan kan u onze infobrochure hier downloaden.